Sağlık

Burayı Okumadan Diyete Başlamayın. Diyet Ne Zaman Yapılmalıdır?

Diyet yapmadan önce kişilerin vücut ağırlıklarına göre günlük tüketebilecekleri besin kalorisini belirlemeleri gerekiyor.

Diyet yapmak kilo vermekten ziyade sağlıklı bir vücuda kavuşmanızı sağlar. Sağlıklı bir vücuda sahip olan kişilerin kilo vermeleri daha hızlı olacaktır.

Bu yüzden diyete başlamadan önce sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmemiz gerekiyor.

Vücudumuzda gereksiz besinlerin depolanmasını önlemek ve yağ yakımını hızlandırmak için tüketilmesi gereken besinler vardır.

 

Ne Zaman Diyet Yapmalıyız? Diyet Yapmanın Vakti.

Kalorili sağlıklı besinlerin alınması hem kilo vermenizi hem de sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayacaktır. Peki, diyet ne zaman yapılmalıdır?

Diyete Başlarken İlk Adım Nedir?

Diyete başlamadan önce kişilerin psikolojik olarak bu döneme kendilerini hazır hissetmeleri gerekiyor. Kilo vermeyi ve sağlıklı bir bünyeye kavuşmak için kişilerin bu durumu zihnine işlemesi gerekiyor.

Diyet yapmak her şeyden önce istekli olma durumudur.

Daha sonra kişilerin vücut ağırlığı ve boy ölçüsüne göre belirlemesi gereken bir kalori hesaplaması yapmaları gerekir.

Bunun hesaplanması için internet sayfaları ve mobil uygulamalar incelenebilir.

Günlük tüketilebilecek besin kalorisinin belirlenmesinin ardından, diyet öncesine kadar tüketmiş olduğunuz zararlı besinlerin listesini bir kâğıda yazabilirsiniz.

Bu besinlerden uzak kalarak, sağlıklı besinler tüketmeyi kendinize hedef belirlemelisiniz.

Vermek istediğiniz fazla kilonuzu not ederek, her kilo kontrolünde yenisini eklemelisiniz.

Diyetisyen Yardımı Almak

Diyet yapmaya karar verdiyseniz ve bazı sağlık problemleriniz varsa bir diyetisyenden yardım almanız tavsiye edilir.

Şeker hastaları, tansiyon, ülser ve diğer rahatsızlıkları olan kişilerin kendilerine bir diyet listesi oluşturmadan önce hekim kontrolünden geçmeleri gerekir.

Diyetisyene gitme durumu olmayan kişiler için kalori diyetleri önerilebilir. Kalori diyeti sayesinde günlük tüketmiş olduğunuz besinler hakkında ne kadar kaloriye sahip olduğunu bilerek ona göre önlem alırsınız.

Diyetisyen yardımı ile yapılan diyetlerde, günlük tüketeceğiniz besinlerin listesi hazırlandığı için bilinçli olarak kilo verirsiniz.

Diyette Spor Yapmak ve Avantajları

 

Diyet yapmak az yemek yemek değildir. Sağlıklı olan besinlerin tüketimini arttırarak vücudu karbonhidrattan uzak tutmaktır.

Lifli besinlerin tüketimini arttırmak ve protein bazlı besinlerin kullanımı çoğaltmaktır.

Düzenli diyet yapıyorsanız ve bunu spor ile desteklemek istiyorsanız hızlı kilo vermenizi sağlayacaktır. Vücudunuzda yağ kitlelerin toplanmış olduğu bölgeler vardır.

Bu kişiden kişiye değişen bir durumdur. Bazı kişilerde göbek ve kollarda birikirken, bazı kişilerde basen ve baldır bölgesinde birikir.

Yapılacak olan sporda da bu bölgelerin yağ yakımını arttırmak için egzersizler uygulanır. Düzenli yapılan sağlıklı bir diyet ve spor etkisi birleştiğinde fit bir vücuda, sağlıklı bir bedene, hızlı çalışan metabolizmaya sahip olabilirsiniz.

Diyet Esnasında Kullanılan Bitki Çaylarının Etkisi

Diyet esnasında bol bol su tüketmenin yanı sıra metabolizmayı hızlandıran, sindirimi hızlandıran, yağ yakımını kolaylaştıran ve vücuda diğer olumlu etkileri bırakan bitki çayları vardır.

Örneğin; yeşil çay, biberiye, kiraz sapı, maydanoz, alovera, limon çayı gibi daha birçok etkiye sahip bitki çayları vardır. Bölgesel zayıflamaya bağlı olarak göbek bölgesinde kilo sorunu yaşayanlar için yeşil çay tavsiye edilir.

Metabolizması yavaş çalışan kişiler için kiraz sapı ve biberiye çayları tavsiye edilir.

Günlük 3 bardağı geçmeyecek şekilde tüketilen bitki çaylarının hem kilo vermenize hem de metabolizmanızı hızlandırmaya büyük etkileri vardır.

Diyet yapanlar için özel hazırlanmış karışık form çaylarından alarak günlük 3 bardak tüketmek alışkanlık haline gelmelidir.

Evde Oturarak Kilo Verilir Mi?

Herhangi bir işte çalışmayan kişiler ve evde çocukları ile ilgilenen anneler için evde oturarak kilo vermek mümkündür. Hareketsiz yaşam metabolizma hızını düşürebilir fakat vücuda alınan sağlıklı besin takviyeleri ile bu durumun önüne geçilebilir.

Evde oturanlar için diyet sırasında ara öğünlerinin azaltılması tavsiye edilir.

8 öğün olarak yapılan normal diyetlerdeki uygulamayı evde oturanlar için tavsiye edilmiyor.

2 öğüne indirilen diyet seçeneklerinde ara öğün için belki sadece 1 hak veriliyor.

Fakat evde yapacağınız basit ve kolay egzersizler ile metabolizmanızı desteklerseniz ara öğün sayısını arttırabilirsiniz.

Besin Tüketimi ve Kalori Listesi Hazırlama

Diyet yapmadan önce kilo ve boy indeksi hesaplandığında olmanız gereken ağırlık ortaya çıkacaktır. Günlük hareket durumuna göre yapacağınız kalori diyetleri vardır.

Tükettiğiniz besinleri günlük not alarak 1 günde tüketmiş olduğunuz kalori toplamını çıkarabilirsiniz.

Öğün olarak tükettiğiniz besinleri listeye yazarak kalorisini karşısına yazınız. Gün sonunda toplam tüketilen kalori görülebilir.

Burayı Okumadan Diyete Başlamayın. Diyet Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu